Tour de France: Pinot drar nytta av improviserad allians med Alaphilippe

Tour de France: Pinot drar nytta av improviserad allians med Alaphilippe
Anonim
Bild 1 av 3

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) fick tid på scen 8Bild 2 av 3

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) slutar före Alaphilippe Bild 3 av 3

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) på Tour de France

Julien Pinot var den första som kokonerades av mikrofoner och TV-kameror utanför Groupama-FDJ-bussen efter steg 8 i Tour de France i Saint-Étienne. Broder och tränare till Thibaut Pinot, balanserade han beröm för hans yngre syskons offensiv under den sista uppstigningen av Côte de la Jaillère med försiktighet om den långa vägen framåt. Frères Pinot vet av hård erfarenhet att juli är en klyftig månad. "Vi vet mycket väl att loppet pågår i tre veckor, " log han.

relaterade artiklar

Tour de France: Alaphilippe återfår maillot jaune med en opportunistisk attack

Ryttare gråter foul på Tour de France motorcyklar och säger Alaphilippe glidströmmade till gult

De Gendt håller på Alaphilippe och Pinot för att vinna etapp 8 - Video

Några meter bort byggde ytterligare en skrum runt David Gaudu, som hade hjälpt till att placera Thibaut Pinot på den sista stigningen på en krävande dag vid foten av Massif Central. Han satt på sin turbotrainer och sjuttade från en burk med Perrier och talade beundrande om hur hans ledare hade följt Julian Alaphilippes rasande attack lite under 13 kilometer från mål. "Det är en klättring som passade puncheurs men Thibaut hade stansen att följa Julian, " sa Gaudu.

Pinot själv försenades under tiden i studion i Frankrike Télévisions nära mållinjen för att ett förutbestämt möte skulle visas på sin analysanläggning efter scenen, vilket betyder att de reportrar som lagts ut av hans teambuss hade en lång väntetid innan de kunde höra hans tankar om dags scen. En soigneur gick ut från bussen och ropade med skämt: "Jag är tillgänglig för en intervju!"

Det viktigaste ögonblicket på scenen kom 300 meter från toppmötet till Côte de la Jaillère, där vägen smalades omöjligt och lutningen stivnades till 15 procent. Alaphilippe karriärade ut ur den reducerade pelotonen på jakt efter en förlorad maillot jaune, som medgavs på La Planche des Belles Filles för två dagar sedan. Pinot, som inte var likgiltig för att skaffa samma tröja i Paris, följde och en improviserad allians bildades.

Efter att ha hämtat en 5-sekunders bonus vid toppmötet kastade Alaphilippe sig ner på andra sidan kullen i jakten på ensam flykting Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Så snart terrängen tillät, tog Pinot långa svängar på framsidan, och de började ta ut en fördel på den reducerade gula tröja-gruppen bakom.

Kom mållinjen utanför Stade Geoffroy Guichard, där De Gendt höll på att vinna med 6 sekunder, Alaphilippe hade gjort tillräckligt för att ta tillbaka gult. Pinot, som placerade tvåa på scenen, tog upp 20 sekunder på sina podium-rivaler, samt ytterligare 8 sekunder i bonusar. Han ligger nu tredje totalt, 53 sekunder ner på Alaphilippe men nu 19 sekunder före den försvarande mästaren Geraint Thomas (Team Ineos), som var tvungen att jaga tillbaka efter en krasch inför den sista stigningen.

"Sedan igår kväll visste jag att Julian skulle attackera med 300 meter för att gå på klättringen och jag väntade på det ögonblicket hela dagen, " sa Pinot på France Télévisions. "Jag var redo att följa hans hjul, och jag hade turen att ha väldigt bra ben. Det var svårt på härstigningen. Julian tog några hörn lite för snabbt för mig, jag tog fel och det var lite skrämmande. Men jag hade intresse av att samarbeta med honom, precis som det var i hans intresse att samarbeta med mig. "

Det var slående att Alaphilippe inte gjorde några försök att tävla sprinten om andra platsen i Saint-Étienne, till synes tillfredsställande för att låta Pinot rycka ytterligare sekunder från sina GC-rivaler ur uppskattning för sitt företag på språng till Saint-Étienne. I den övergripande ställningen är Pinot nu den bäst placerade av favoriterna före loppet. "Om någon på förhand hade sagt att jag skulle bli tredje totalt efter den första veckan, skulle jag ha skrivit för det direkt, " sa Pinot.

Om Thomas krasch: loppet var på

Vid ankomsten till Groupama-FDJ-bussen infördes Pinot till en hög pall för att prata igenom scenen igen, denna gång till förmån för radio och skriftlig press. "Det var väldigt, väldigt svårt. Det var väldigt tröttande hela dagen, " sade Pinot. "Det var en väldigt bra dag för mig. Även om jag inte fick segern var det fortfarande något mycket positivt. I dag var det inte ett steg där vi planerade att vi skulle attackera, så jag är lycklig."

Pinots Tour började på en positiv anmärkning med Groupama-FDJ: s fina uppvisning i Bryssel-lagets tidstest och hans egna placering mot fronten på den punchiga finalen i Épernay en dag senare, medan han återigen var i framkant på hemvägar La Planche des Belles Filles på torsdag. Hans visning i Saint-Étienne kändes som en bekräftelse av dessa tidiga intryck. Pinot har utpekat sig som den man som mest troligt utmanar Ineos-duon av Thomas och Egan Bernal.

"Min form är väldigt bra, " sade Pinot. "Jag är på den nivå som jag var på i den sista delen av förra säsongen. Min förberedelse gick bra, men det finns fortfarande två veckor kvar, med Pyrenéerna, tidsförfarandet och Alperna."

Thomas fördes ned i en krasch före Jaillère och medan han lyckades spärra tillbaka till gruppen av utmanare på den nedre delen av klättringen, lämnade hans strävan honom inte i någon position att spåra Alaphilippe-Pinot tandem. "Thomas hade en krasch, men loppet var på, och EF och Astana drog, " sade direktörens sportif Philippe Mauduit. "När Thibaut såg Julian hoppa högst upp på klättringen var han på ratten och då finns det inget sätt att vänta längre. Loppet var på."

Så är också loppet för den gula tröjan i Paris den 28 juli. Pinot var uppmärksam på sina framtidsutsikter men föreslog att han kände sig bättre rustad för att hantera extern förväntan än tidigare år. "Det finns uppenbarligen tryck, " sade Pinot. "Men det största trycket jag känner är det tryck jag lägger på mig själv."

Redaktionen