Reade ser upp till 500m världstitel

Reade ser upp till 500m världstitel
Anonim
Shanaze Reade

Av Gerry McManus

Den dubbla världscyklingmästaren Shanaze Reade har ett öga på kvinnornas världstitel för 500 meter i tidstest i år och riktar sig mot försvaret av sin BMX-krona i Kina en månad senare.

20-åriga Reade tror att hon kan förbättra sin femte plats i VM i cykelcykling 2007 i Palma, Mallorca, och skulle gärna ha en chans till solotiteln. Reade vann guld i kvinnors lagsprint i Palma tillsammans med Victoria Pendleton för att slå det holländska paret Yvonne Hijgenaar och Willy Kanis för att klara guldmedaljen.

"Jag har aldrig lagt ut på min bankarriär med målet att vinna VM, " sa den brittiska sprinten från Crewe. "Det var alltid crossover-träning för BMX och det är fortfarande just nu men jag verkar komma snabbare och snabbare på banan och du kan stänga dörren på den. Ibland tror jag att jag borde lägga alla mina ägg i en korg i BMX men förra året gjorde jag båda och lyckades vinna guldmedaljer i var och en och det var det bästa året jag har haft inom idrotten hittills. "

"Det är så svårt att kvalificera mig för både BMX och banan så jag kommer att fortsätta som jag gjorde förra året och se vilka dörrar som öppnas för mig, " förklarade Reade. "Jag lämnar det sent för World Track Championships igen. Jag har bara gjort en träning sedan Palma men jag har producerat ett personligt bäst på startar. Så jag går snabbare utan specifik banträning. Så nu vill jag koncentrera mig mer på 500 m-tidstestet. Händelsen är något som är speciellt för mig. "

"Att vinna teamets sprintevenemang i Palma var något jag aldrig ens drömde om. Jag brukade titta på bancykling på TV när jag var liten och det var galet när jag åkte hem och tittade på ett band på min resa i Palma på videoband .Jag arbetar tillsammans med Iain Dyer nu. Han är världens bästa tränare för att få någon att nå en dag. Jag har 110% förtroende för Iain. Jag går in i en träningsfas som syftar till att hjälpa min BMX men jag tror att jag också kan vinna ett världsmästerskap ur det. "

Reade slutade femte med en tid på 34.633 sekunder i Palma 500m-tidstestet i sitt första försök någonsin i topptävlingen och var drygt två tiondelar av en sekund bakom den tidigare världssprintmästaren Natallia Tsylinskaya från Vitryssland som vann bronsmedaljen.

"Jag kallades upp i Palma för att ta Victoria Pendletons plats i 500 m-tidstestet när hon hade vunnit sprintfinalen och det var inte något jag hade tränat specifikt för, " fortsatte Reade. "Jag hade aldrig ens gjort två varv förut så jag tänkte att jag bara skulle ge mitt bästa och trampa så hårt jag kunde till slut och jag hamnade på femte plats bakom olympisk mästare och världsrekordhållare. Jag var så nära att göra pallen utan träning för det. Jag hade inte ens använt aero-stängerna eller kört dubbla skivhjul förut så jag vill komma på pallen denna gång. "

Storbritannien kan kvalificera sig för två platser i 500 meter tidstestet och Reade måste gå snabbare än antingen Anna Blyth eller Victoria Pendleton om hon vill åka. Det fem dagar långa mästerskapet i Manchester innebär att Pendleton kan gå för fyra evenemang den här gången inklusive 500m evenemanget. Pendleton har det brittiska rekordet på 34.070 sekunder men det kommer sannolikt att utmanas av Reade i år. Båda ryttarna måste slå den nuvarande världsmästaren Anna Meares i Manchester. Meares producerade två blåsiga varv för att vinna guldmedaljen förra året och satte ett nytt världsrekord på 33, 588.

Meares vann 500 m lopp i VM-rundan i Sydney i november och Lisandra Guerra Rodriguez från Kuba producerade en supersnabb tid på 33.994 för att vinna den sista omgången i Peking i december.

"Det går tre av oss för GB två platser. Jag var inte långt borta från Victorias bästa tid och jag har Storbritanniens rekord för en varv (250m) så vi får se. Jag är planerad att åka i Köpenhamns världscup i februari. Jag kommer att göra en 500-talsperiod där och teamsprinten också. "

Reade kommer från närliggande Crewe och hon förväntar sig ett stort stöd från hemmafansen.

"Min BMX-klubb och hela min familj kommer att få biljetter till världsmästerskapen i Manchester. Det kom till VM-evenemanget där förra året var det galet att se alla jag kände och det var min första gång på en bancykel. kommer att vara jättebra att ha sitt stöd igen i år. "

Redaktionen